Kako slušati Podcaste

Android

Postoji par aplikacija sa kojima možete slušati Podcaste na Android-u:

Google Podcasts - Da bi slušali željeni podcast, nakon skidanja aplikacija potrebno je da pretražite Podcast koji želite i po želji se na isti pretplatite. Ispod se nalaze screenshoti iz aplikacije sa kratkim opisom:

Postoje alternativne aplikacije poput PodcastGo, PocketCasts i drugih.

iOS (iPhone)

Na iOS-u aplikacija Apple Podcasts dođe instalirana, tako da ne trebate skidati ništa. U donjem desnom ćošku u pretragu ukucate ime željenog podcasta.

Trenutno dostupni islamski podcasti

Ispod se nalazi lista islamskih podcasta na našem jeziku. Da bi pronašli neki od ovih podcasta u pretragu unesite ime ili dio imena podcasta.

  • Endelus - Sedmično predavanje

  • Amir Smajić

Ako ste objavili islamski podcast možete mi se javiti e-mailom da ga dodam na ovu listu. Pored domaćih, lahko se mogu pronaći i strani predavači. MuslimCentral ima veliku listu podcasta koje možete slušati.. Neki od dostupnih predavača (također može se slušati preko njihove stranice):

Pored islamskih, postoje raznih podcasti od kojih se možemo okoristiti gdje se priča o nauci, tehnologiji i svakodnevnom životu.

Objavljivanje Podcasta

Udruženja ili predavači koje žele da objave svoja predavanja u vidu podcasta mogu mi se javiti na e-mail (ikonica u obliku pisma na vrhu sajta), vrlo rado ću izaći u susret. Prijedloge i sugestije možete poslati putem e-maila.

Šta je Podcast

Podcast je digitalna datoteka koja sadržava audio zapis koji se distribuira putem interneta, a namijenjen je slušanju na računalu ili digitalnom prijenosnom playeru, u današnjem slučaju smartphone-u. Naziv podcast dolazi riječi POD (Playable On Demand) i engleske riječi broadcast. [1]

U konkretnom slučaju, preko podcasta možete jednostavno slušati i pretraživati predavanja u mp3 formatu, najčešće male veličine (10-20MB). Pomoću aplikacija za slušanje podcasta možete ubrzati predavanje i preskočiti pauze (npr. šutnja predavača se automatski preskače). Idealno za slušanje u prevoznom sredstvu, tokom vožnje i sl.

[1] - Wikipedia

2018 © Emir Ribic - Some rights reserved; please attribute properly and link back. Code snippets are MIT Licensed

Powered by Hugo & Kiss.